Heltid som norm är utmattande!

Insändarskribenten är förtvivlad över arbetssituationen som undersköterska på äldreboende.

Insändarskribenten är förtvivlad över arbetssituationen som undersköterska på äldreboende.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2019-09-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser att Katrineholms kommun är den kommun som har landets näst största ökning av heltidsanställda och det är väl otroligt bra.
Vad som inte framgår är vad det kostar och vad som händer när alla ska ha rätt att jobba heltid och politikerna sagt att allt ska ske inom befintlig budget.

Vad tror ni hände när chefer står där med sex-sju  medarbetare som vill gå upp från 75% till heltid och det inte finns några pengar till det? Det måste ju sparas någonstans och det enda som finns att spara på är att minska den dagliga personalstyrkan och sluta ta in vikarier.

På mitt äldreboende har vi gått från att vara fyra personal på morgonen till att vara tre. På eftermiddagen är vi två istället för tre och den personal som blir "över" täcker upp frånvaro på den egna eller andra avdelningar så vi slipper vikariekostnader. Tro för allt i världen inte att vi fick mindre att göra utan samma arbete ska fortfarande ske trots att vi har mindre resurser.

Tror ni det finns en enda chef i kommunen som tillsätter längre sjukfrånvaro, föräldraledigheter och tjänstledigheter över tre månader om personen som är frånvarande valt att arbeta 75% och en vikarie måste erbjudas heltid?
Absolut inte, det ska vi täcka med vår "övertalighet" och i nödfall plockas en timvikarie in på en till två  månader så de inte behöver anställas på heltid.

Det kan inte vara lätt att vara chef i Katrineholms kommun och jobba i sådan motvind med slutkörda medarbetare och en ekonomisk ohållbar situation med politiker som inte förstår vad deras beslut innebär för oss anställda.
Heltid som norm utan pengar gör oss utmattade.