Hårdare straff minskar brottsligheten

Signaturen "En arg tjej" vill få bort brottsligheten från gatorna.

Signaturen "En arg tjej" vill få bort brottsligheten från gatorna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-12-16 17:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åren har det begåtts många brott av ungdomar i Sverige. Det skrämmer mig. Vågar man gå ut på gatan? Ur min synpunkt är straffen många gånger för låga. 

Den svenska staten tycks stå handfallen inför den ökade brottsligheten. Regeringen måste skydda alla som bor i Sverige och känna sig trygga oavsett var man bor. Polisen åker inte till alla områden. Där många invandrare bor brukar inte polisen vara. Är polisen rädda? Vågar de inte åka till de platserna?

Det finns argument att hårdare straff kan minska brottsligheten. Andra anser att hårdare straff riskerar att öka brottsligheten. Vi behöver vara hårda för att få bort problemen från gatorna. 

Jag tror att tidiga insatser för barn med kontakter mellan skolan, föräldrar och socialtjänsten skulle motverka tidig brottslighet. Men om det inte fungerar måste samhället skydda sina medborgare. 

Hårdare straff och insatser kostar pengar, men det kommer bli billigare för samhället i längden och det kommer enligt mig att ändra samhället till det bättre. Ungdomar som får straff måste erbjudas bra skolgång och yrkesutbildning under tiden. Om de inte får utbildning riskerar de att återfalla i brott.

Slutligen tror jag på att längre och strängare fängelsestraff minskar brottsligheten för att de som sitter inlåsta inte kan begå nya brott. Man får bort brottsligheten från gatorna. Det behövs ändring för ökad trygghet och rättvisa.