Har vi förstått allvaret med klimatrapporten?

Låt Greta Thunbergs ord sjunka in, skriver Gunnel Malm; "Agera som om ni älskar era barn".

Låt Greta Thunbergs ord sjunka in, skriver Gunnel Malm; "Agera som om ni älskar era barn".

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2021-09-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så kom IPCC:s rapport och visst borde vi alla vara skakade ända in i själen. Vi har tagit del men har vi förstått?

Sen konferensen i Rio 1992 har jag varit engagerad i miljörörelsen, sett alla program om klimatfrågan, läst alla böcker jag kommit över. Vi kan ha hur många konferenser som helst om klimatet, och hur många makthavare har inte hört Greta Thunberg tala om faran i att inget görs, men hur många makthavare har tagit tag i frågan?  Vilken politiker vågar tala klarspråk om vår framtid och inte bara sikta in sig på de närmaste fyra åren? 

Vi måste begränsa privatbilismen och flygresor. Måste alla byta kök, skaffa pool, furudäck, ny bil? Vi borde låta bli att äta kött veckan runt och istället äta närodlat, eko och efter årstid. Låt ungarna gå till skolan. Ta cykeln om det är kort väg. Sänk moms på nyttigt käk och höj moms på onyttigt som belastar miljön med lång frakt.  Miljön är allas ansvar. Greta sa "agera som om ni älskar era barn". Låt det sjunka in ... Alla vill väl välja en god framtid för sina barn. Men gör vi det?

I min familj har jag ändrat en del. Käka vegetariskt två dagar, inga problem, inte firre två dagar heller. I övrigt ekologiskt när kassan tillåter. Blanda hälften köttfärs med hälften veganfärs, häll på eko tacosås och du har mat alla tror är vanlig köttfärs.  

Återvinning känner vi till, men har alla hittat till second hand? Köp begagnade kläder och prylar, okej för det mesta, billigt också. Modeindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans. Gå en kurs i sömnad och sy egna kläder, då snackar vi design. Syr du om begagnat, ännu bättre. Varje kilo koldioxid som stannar i backen är en ren investering i allas framtid. Vädra kläderna istället för att ständigt köra tvättmaskinen. Sommartid spar jag hushållets vatten till trädgården, fungerar utmärkt. Köpte nyligen en billig begagnad dator, funkar också bra.

Hörde om trolig brist på varor till julhandeln, dagens bästa nyhet! Ta chansen att göra något annat, plantera träd, ge bidrag till Läkare utan gränser eller ge av din tid till familjen, inte bara vräka prylar över dem. Fia med knuff, Monopol och sliskiga julfilmer är klart undervärderade. Nog är det fler än jag som äcklas av att se alla containerfartyg som far över världshaven? 

Med vilken rätt tömde vi i väst världens resurser redan 29 juli i år? Det var då Overshot Day inträffade. Har ingen funderat över vad vi lämnar efter oss? Gör det. Förr eller senare måste du, och snarast förr än senare.