Har medlemskap i S något värde?

Viking Jonsson (S) undrar om det inte finns någon kompetent socialdemokrat som kan axla posten som ordförande i VIngåkers kommuns fastighetsbolag.

Viking Jonsson (S) undrar om det inte finns någon kompetent socialdemokrat som kan axla posten som ordförande i VIngåkers kommuns fastighetsbolag.

Foto: KK Arkiv

Insändare2021-06-24 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetarekommunens före detta ordförande och nu valberedningens ordförande Caroline Helmersson-Olsson har presenterat vem som blir ny ordförande i VIngåkers kommuns fastighetsbolag. Hon väljer att gå över ån efter vatten och talar samtidigt om för alla sina S-medlemmar att ingen är kompetent nog att bli ordförande. I bolagsstyrelsen finns två ordinarie ledamöter och två ersättare från Socialdemokraterna, ingen är tydligen kompetent nog trots flerårigt deltagande i styrelsen. I stället väljer man en före detta kommunal tjänsteman som varken bor i eller är aktiv inom VIngåkers kommun. 

Inte ens Arbetarekommunens nya ordförande Monika Granström tycker det är lämpligt att diskutera frågan på ett medlemsmöte. Att ge bort ett ordförandeskap utan att medlemmarna får säga sitt är anmärkningsvärt. I en förhandling för att få majoritet kan det ibland vara nödvändigt men i detta fall får man ingenting tillbaka. Man kommer inte ens att ha ett inflytande från Socialdemokraterna på bolagens presidiemöten där strategier och förberedelser inför beslut på styrelsemöten grundläggs.

Man kan fråga sig varför man skall vara medlem i VIngåkers Socialdemokrater om toppstyrningen inte ger medlemmarna möjlighet till diskussion och påverkan på ett medlemsmöte. Det blir helt enkelt ett demokratiskt underskott i vår organisation.