Här är det inte tillåtet med vattenskotrar

Insändare 18 augusti 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som besökare vid Lytterstabadet kunde undertecknad och flera med mig bevittna vattenskotrarnas framfart över sjön. Det var åtminstone 3-4 stycken fordon med 1-2 personer ombord som ägnade sig åt vad som kan betraktas som ”buskörning”. Detta skedde bland annat i vattnet utanför badplatsen. Vi var många som tvingades lyssna till oljudet. 

En bekant med fastighet vid Tisnaren har berättat att det de senaste två somrarna har blivit mer frekvent med skoteråkning över sjön. Att det är helt förbjudet verkar de skoteråkande individerna inte veta, alternativt struntar de i det. I Södermanland är användning av vattenskoter endast tillåtet i allmänna farleder i Östersjön samt sjöarna Mälaren och Hjälmaren. Såsom de körde är det också tveksamt om de aktuella personerna har förarbevis för vattenskoter.

Det är väldigt tråkigt att några få individer ska ta sig rätten att påverka övriga som vill vistas vid sjön. Och det stör alldeles säkert djurlivet, vilket troligtvis är en förklaring till förbudet. Tisnaren är ju en väldigt fin och fiskrik sjö. Att sjön värnas borde vara av intresse för inte minst Vingåkers kommun.

Det är nog dags att kommunen, länsstyrelsen och/eller polisen går ut med skriftlig information om vad som gäller. Dels till fastighetsägare vid sjön Tisnaren och i form av anslag vid allmänna platser där tillfälliga besökare tar ner sina vattenskotrar, såsom vid allmänna sjösättningsramper och vid badplatser. 

Om så sker kan förhoppningsvis miljön vid sjön bli bättre inför sommaren 2023.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa