Grunden är fasta priser baserat på sträcka

Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande i Sörmland och vice ordförande i Mälardalstrafik svarar en insändare, publicerad den 31 december.

Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande i Sörmland och vice ordförande i Mälardalstrafik svarar en insändare, publicerad den 31 december.

Foto: Niklas Holm

Insändare2022-01-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Stor skillnad på tågpriser" publicerad den 31 december. Från den 12 december tog regionerna i Stockholm-Mälardalen (Regionerna Stockholm, Uppsala, Västmanland, Sörmland, Östergötland och Örebro) genom Mälardalstrafik ansvar för sortiment och prissättning för enkelbiljetter. Prissättningen utgår från de villkor som råder för samhällsfinansierad trafik. Grunden är fasta priser som är baserat på hur lång sträcka du reser. 

Mälardalstaxan är alltså uppbyggd på avståndsbaserade, fasta priser, som även harmoniseras med länstrafikens biljettpriser i de sex regionerna. Samtidigt blir det fler avgångar, fördubblat trafikutbud på fem år, att välja mellan och som körs med Mälartågs 45 moderna och bekväma dubbeldäckare.

Resevillkoren för enkelbiljetter följer även dem som gäller för Movingo periodbiljett, exempelvis när det gäller rabatterade priser för barn, unga och studenter. Resevillkor och prissättning för periodbiljetten Movingo är i stort sett de samma sedan lanseringen 1 oktober 2017. 

Syftet är att det ska bli enklare för fler och mer förutsägbart att köpa biljett och resa med regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälarregionen. Biljettsortimentet kommer, tillsammans med de andra ägarregionerna, kontinuerligt att ses över vad gäller både resevillkor och priser.