Replik på debattartikeln "Vi efterlyser en skogspolicy för Katrineholm" publicerad den 17/2.
Vi är väldigt positiva över att Naturskyddsföreningen är så engagerade i vår närmiljö. Det är vi också. Vi har däremot inte haft några avsikter att avverka i värdefulla tätortsnära skogar sedan flera år tillbaka. Detta har vi påtalat och vi har också berättat att åtgärderna vi genomfört endast varit i bekämpningssyfte. Naturskyddsföreningen har vid upprepade tillfällen såväl i media som till Katrineholms kommun påtalat sitt missnöje för de genomförda bekämpningsåtgärderna vi behövt göra i Krämbolsskogen. Åtgärder som innebär att delar av skogen kan stå kvar och leva vidare. Vi har sett flera värdefulla granskogar, där man avstått från att göra åtgärder, få enorma skador. I vårt arbete har vi följt rekommendationer från Skogsstyrelsen och har på många ställen genomfört lyckade sök- och plockåtgärder. Då har tall och löv lämnats i stor utsträckning. Död ved har lämnats kvar, både som torrträd och byggda faunadepåer.
Vi har tydliga riktlinjer i såväl Kommunplan, Översiktsplan, Grönplan och Strategi för friluftsliv att grönområden och tätortsnära skogar är av stor vikt för kommunens attraktionskraft och för kommuninvånarnas välmående. Vi arbetar aktivt med att utveckla leder och besökspunkter i naturen och bygger under 2021 bland annat en ny tillgänglighetsanpassad vandringsled. Bevarad och ökad biologisk mångfald är ett fokusområde som jobbas aktivt i på många sätt. Bland annat genom att anlägga slåtterängar, återskapa tätortsnära betesmarker, utsättning av fågelholkar och insektshotell och byggande av våtmarker.
Vi önskar att alla tätortsnära skogar hade fått stå intakta under 2020, men granbarkborren kan vi inte avstå ifrån att bekämpa.