Görs inget mot våld får kvinnorna betala priset

Vänsterpartiet i Vingåker undrar i sin insändare hur styrande partier vill arbeta för att få slut på våldet mot kvinnor.

Vänsterpartiet i Vingåker undrar i sin insändare hur styrande partier vill arbeta för att få slut på våldet mot kvinnor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-01-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några dagar sedan nåddes vi av det tragiska beskedet att ännu en kvinna har mördats. 

Ännu en man misstänks för att ha släckt ännu en kvinnas liv. 

Våld är en medveten handling för att utöva makt och kontroll, och oavsett omständighet eller situation så är våld aldrig berättigat eller befogat. Mäns våld mot kvinnor är alltid fel, oavsett vem gärningsmannen är.

I flera diskussionstrådar så har man börjat diskutera vem gärningsmannen är. Utseende, härkomst, ålder, psykisk ohälsa eller ej. Men vem var kvinnan? Vems liv var det som släcktes? Vi i Vänsterpartiet vill rikta fokus mot kvinnan. För oss är det oväsentligt vem mannen är. Om vi börjar fokusera för mycket på vem mannen är så tar vi fokus från kvinnan. Detta är en fråga om mäns våld mot kvinnor. Det är en fråga om kunskap och fakta, helt enkelt. 

Vi i Vänsterpartiet tar tydligt ställning mot kvinnofridsbrott, och kommer under våren lägga fram en motion om att införa Huskurage i samtliga flerfamiljshus i Vingåker. Vi i Vänsterpartiet vill ha en nollvision mot mäns våld mot kvinnor i Vingåker, och undrar hur styrande partier ska säkra barn och kvinnors trygghet i sin kommun?

Oavsett parti så behöver vi alla hjälpas åt för att samla resurser och därmed säkra barns och kvinnors trygghet. Trygghet och säkerhet har inget pris. Men om vi inte gör något, så är det vår granne, väninna, mamma, kollega, syster eller dotter som får betala priset.

Våra tankar går till kvinnan, anhöriga och närstående. Vila i frid.