Gör om planerna för det nya huset på Stortorget

En insändarskribent tycker Tegelstadens förslag på nytt torghus blir alldeles för stort och stilen passar dessutom inte i Katrineholm.

En insändarskribent tycker Tegelstadens förslag på nytt torghus blir alldeles för stort och stilen passar dessutom inte i Katrineholm.

Foto: White Arkitekter

Insändare2021-12-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är detaljplanen för Stortorget ute för granskning och mycket av den handlar om det nya huset som ska uppföras där. Det är helt rätt tänkt att försöka skapa liv och trygghet i vårt döende centrum genom att bygga bostäder och skapa verksamheter där som kan locka dit folk. Men sedan, när det gäller det nya huset, så har det gått helt fel.

För det första: Huset är alldeles för stort för miljön. Det är både för långt och för högt för att passa in. Dessutom så får det egentligen inte plats på bredden, eftersom det kommer att ligga alldeles för nära Fabriksgatan. Det kommer att bli väldigt trångt där bakom huset. Det har talats om att det kanske blir nödvändigt att flytta på resecentrum. Men varför utreder man inte det först, innan man bestämmer sig för att bygga detta hus?

För det andra: Rent arkitektoniskt så ser den södra fasaden långt ifrån bra ut, för att uttrycka sig milt. Man förstår att arkitekten som har ritat huset har insett att huset är alldeles för klumpigt – det är bland annat både för långt och för högt. Därför så har han eller hon försökt att lägga på lite "smink" på fasaden. Så här lyder den lakoniska formuleringen i detaljplan. Citat: "Fasaden i söder är knäckt på tre ställen för att bryta upp den långa och höga byggnadskroppen." Det där misslyckade försöket att rädda fasaden gör mer skada än nytta. Det ser helt enkelt löjligt ut.

För det tredje: Byggnaden är inte stilanpassad för den lilla landsortsstaden Katrineholm. I sina välmenande försök att skapa ett intressant landmärke i Katrineholm så har man valt en alltför avancerad och storslagen stil som tydligen ska associera till Italien och renässansen eller något liknande. Visst kan det vara bra med något nytt, men den här stilen passar definitivt inte i Katrineholm.
 
Risken är stor att den nya "storslagna" byggnaden på torget, av utomstående, kommer att uppfattas som ett monument över ett kollektivt mindervärdeskomplex som Katrineholm möjligtvis brottas med. Så, skrota planerna på den här byggnaden! Gör om och gör rätt.