Gölevik: "En gemenskap där alla behövs"

"Utveckla samverkan mellan socialtjänsten, Viadidakt och civilsamhället" skriver insändarskribenten.

"Utveckla samverkan mellan socialtjänsten, Viadidakt och civilsamhället" skriver insändarskribenten.

Foto: Henrik Wising

Insändare2022-09-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet är övertygad om att alla människor har en inneboende kraft och möjlighet att tillsammans skapa en trygg och livaktig kommun. Vår uppgift att ge människor möjlighet att visa och utveckla sin kraft och ge framtidstro. Ta vara på varje människas förmåga. Visa på möjligheter i stället för hinder.

Integrationsarbetet i Katrineholms kommun präglas av projekt och generella insatser. Den strategin är otillräcklig. Detta visar sig genom att arbetslösheten bland utrikesfödda i kommunen är cirka 25 procent jämfört med cirka 5 procent för inrikesfödda. Stor andel av de som uppbär försörjningsstöd är utrikesfödda. En alltför liten andel av de som påbörjar SFI-undervisning når måluppfyllelse. Det här visar att integrationsarbetet måste ändra strategi från generella insatser till individanpassade åtgärder. En självklarhet med tanke på hur skiftande bakgrund och kompetens de nyanlända har.

Det ska finnas en övergripande integrationsstrategi för all kommunal verksamhet. Alla nämnder och kommunala bolag ska ha ett integrationsperspektiv i sin verksamhet. Utveckla samverkan mellan socialtjänsten, Viadidakt och civilsamhället. En samverkan som är inriktad på den berörda individen. Näringslivet och övriga civilsamhället ska stöttas och uppmuntras i sitt integrationsarbete.

Centerpartiet vill särskilt utveckla följande områden: Individanpassad SFI-undervisning, föräldrautbildning, förbättrad studievägledning, marknadsföra språkvän, etablera ytterligare en familjecentral, arbetsplatsinriktade utbildningar med tillämpad språkutveckling, fler yrkeshögskoleutbildningar i Katrineholm, stötta föreningslivet i deras integrationsarbete, en bostadsbebyggelse som motverkar segregation, uppföljning av integrationen, språk, arbete med mera på individ nivå.