Glassa inte på andras bekostnad

Insändarskribenten uppmanar läsarna att äta vegansk glass istället för glass gjord på mjölk.

Insändarskribenten uppmanar läsarna att äta vegansk glass istället för glass gjord på mjölk.

Foto:

Insändare2023-03-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem längtar inte efter våren och att få njuta av en glass i solen, men på vems bekostnad glassar vi?

Årets glassar har kommit, företagen som gör glass har fraser som “När livet leker” och “Glass gör alla lyckliga”, de använder ord som glädje och omsorg om djuren för att sälja in varorna, men leker livet för kor och kalvar i mjölkfabriken?

För att kunna pumpa djuren på mjölk måste de föda ungar. Inget djur i industrin har möjlighet att freda sig från inseminering, kvigor utsätts för detta första gången när de är 15 månader gamla, därefter årligen, för att flödet av mjölk ska fortsätta.

Kon är dräktig i nio månader och knyter an till sin avkomma precis som alla däggdjur och vill ta hand om och skydda den. Strax efter nedkomst rycks dock den nyfödde bort från henne, kon ska ju mjölkas för att vi ska dricka komjölk och äta gräddglass.

Kossan kan stå i dagar och råma efter sin kalv, har du otur kan du höra det hjärtskärande ljudet i de öppna landskapen runt Katrineholm.

Hankalvar kan inte mjölkas, så de göds upp för att dödas och malas till kalvfärs. Honkalven blir, precis som sin mamma, inseminerad för att i sin tur föda en unge, som tas ifrån henne och så fortsätter det. Efter fem-sju år är kon inte längre lönsam som mjölkmaskin, då säljs hennes kropp, för att istället inbringa pengar som uppstyckade köttbitar.

Glassa i solen, men gör det inte på djurens bekostnad, ät vegansk glass.