Nyman säger att ”det är flera departement som lagt ut sin IT-hantering på privata företag. Detta på grund av att resurser och kompetens saknas.”
Om resurser och kompetens saknas så får man skaffa det. Det finns ekonomiska förutsättningar för det. Den borgerliga regeringen gav bort 140 miljarder i skattelättnader. Plocka tillbaka lite av de pengarna så kan departementen bära alla för verksamheten nödvändiga kostnader.
Skandalen på Transportstyrelsen är ett resultat av en manisk drift att effektivisera och konkurrensutsätta statliga verksamheter, även om det ger orimliga konsekvenser. Alliansen har gått i spetsen för detta, och deras indignation nu känns otroligt skenhelig.
Statens egenfinansierade verksamhetsvolym omfattar idag bara hälften av volymen i början av 90-talet. Resten sköts av entreprenörer via kontrakt och outsourcing.
Men det har ju inte blivit mindre att göra! Vad det handlar om är att man möjliggjort för privata intressen att tjäna pengar på statlig verksamhet. Skit samma om det sedan leder till att ett och annat hamnar i fel händer. Lite får man riskera! Bristerna får rättas till i efterhand.
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket, tycker att man bör överväga att väsentligt utvidga det nuvarande tjänsteansvaret.
Förr i tiden var det något alldeles speciellt att vara statstjänsteman. De fick en gedigen utbildning, och deras tjänstemannaansvar underströks särskilt. Idag går det mera lättvindigt till, och verkschefer tycker si g kunna ta ut svängarna när de anser det nödvändigt. Maria Ågrens agerande måste fördömas, däri är jag enig med Nyman.
Men vi ser olika på orsakerna till och ansvaret för framväxten av denna osunda hållning.
Urban Lundin