Ge förÀldrar böter löser inte skolans problem

Medan kommunen sparade pengar pÄ skolan och stolt fick till sin budget sÄ Àr det fler barn Àn nÄgonsin som har problematisk skolfrÄnvaro, skriver Jessica.

Medan kommunen sparade pengar pÄ skolan och stolt fick till sin budget sÄ Àr det fler barn Àn nÄgonsin som har problematisk skolfrÄnvaro, skriver Jessica.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

InsÀndare2022-04-29 06:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Alla vĂ„rdnadshavare vet att det Ă€r skolplikt i Sverige och att det Ă€r vĂ„r skyldighet att fĂ„ vĂ„ra barn till skolan. Det Ă€r ju bara att göra det trĂ„kigt att vara hemma sĂ€ger mĂ„nga – stĂ€ng av internet och ta bort allt som gör livet hemma meningsfullt och för all del lĂ„t dem inte ha en meningsfull fritid. 

NÀr barnen inte lÀngre gÄr till skolan Àr det en signal pÄ att nÄgot inte stÀmmer. Barnen reagerar pÄ krav och den oftare stökiga miljön och för att skydda sig sjÀlva kan de inte lÀngre gÄ, hela deras vÀsen sÀger stopp. De vill gÄ men de kan inte. Barn gÄr till skolan om de kan. Det hÀr förstÄr vÄrdnadshavarna till slut men nÀr ska skolan förstÄ?

NĂ€r inget annat funkar sĂ„ slutar det med anmĂ€lan till soc och utbildningsförvaltningen. Det senaste brevet dĂ€rifrĂ„n var hĂ„rt och tydligt och beskriver mina skyldigheter men inget om skolans och avslutas med ”om en elev inte kommer till skolan sĂ„ Ă€r kommunens skarpaste verktyg att ge vĂ„rdnadshavaren vite (böter). 

SĂ„ en lösning Ă€r alltsĂ„ att ge oss böter. Vi ska alltsĂ„ fĂ„ böter för att barnet inte lĂ€ngre kan gĂ„ till skolan utan att ramla ihop av Ă„ngest pĂ„ grund av otrygghet och mobbning i skolan. 

Medan kommunen sparade pengar pĂ„ skolan och stolt fick till sin budget sĂ„ Ă€r det fler barn Ă€n nĂ„gonsin som har problematisk skolfrĂ„nvaro. Lösningen Ă€r inte böter, lösningen Ă€r att kommunen ger skolan mer resurser. Lösningen Ă€r att skolan tar sitt ansvar och samarbetar och inte motarbetar varandra. Vi mĂ„ste vakna nu innan fler barn visar att skolan gör dem sjuka. 

Jag vill inte ha krig jag vill ha kÀrlek och förstÄelse.