Galen trafiksituation i Katrineholm

Jag åkte från bostaden till en mack, cirka två kilometer. Körde då över elva gupp/farthinder. Åkte samma väg hem. Det blev totalt 22 gupp/farthinder, skriver Per i Katrineholm.

Jag åkte från bostaden till en mack, cirka två kilometer. Körde då över elva gupp/farthinder. Åkte samma väg hem. Det blev totalt 22 gupp/farthinder, skriver Per i Katrineholm.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2022-05-06 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera insändare har berört de omtalade guppen på våra gator. En insändare med signaturen "Bilist" skriver att man pratar mycket om gåendes och cyklisters säkerhet men aldrig om de kringboendes miljö. När man bromsar för ett gupp och sedan accelererar sprids ohälsosamma luftföroreningar. De kommer dels från slitage från däck, vägbana och bromsar, dels från avgaser som ökar i mängd vid acceleration. Däcken innehåller giftiga ämnen och skivbromsarna avger partiklar som går ner till nanostorlek och kan fastna på lungorna enligt insändre "Bilist" och som bekräftas av forskningsrapporter. 

En insändare med signaturen "Kurt" skriver att genom elbilens cirka 20 procents högre vikt skapas partikelutsläpp från däck, bromsar och asfalt som är större än för dieselbilar. Jag har läst flera forskningsrapporter som bekräftar det. Här är det barn som drabbas värst med sina små lungor. 

Guppen är inte heller bra för utryckningsfordon, exempelvis ambulanser som kör svårt skadade personer och där guppen kan ge svår smärta. Känner en person som har problem med nacken som kör långa omvägar för att slippa guppen.

Jag åkte från bostaden till en mack, cirka två kilometer. Körde då över elva gupp/farthinder. Åkte samma väg hem. Det blev totalt 22 gupp/farthinder. Jag gjorde alla dessa inbromsningar och accelerationer helt i onödan då det varken kom någon gående eller cyklist.

Det sker tusentals såna situationer varje dag. Inte bra för miljön! Det finns andra lösningar än gupp, bland annat blinkande ljus vid övergångsställen. Bromsar då bara när någon kommer. En galen trafiksituation!