Gå inte på bluffen – var skeptiskt till allt på nätet

Insändarskribenten vill varna för förslagna bedragare på internet. (Arkivbild)

Insändarskribenten vill varna för förslagna bedragare på internet. (Arkivbild)

Foto: Leif R Jansson/TT

Insändare2023-07-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett tag sedan fick jag mejl från min bokklubb, jag hade ett paket på gång. Då jag nyligen avbeställt månades bok blev jag lite fundersam. Men okej, saker kan gå fel så jag mejlade företaget för att kolla. Och fel hade det verkligen blivit, fast inte som jag trodde, utan troligen hade de blivit hackade och någon hade kommit åt medlemsuppgifter. 

Jag öppnade aldrig medsänd fil vilket, troligen, räddade mig från värre saker. Det här är ett smart sätt att luras, precis som meddelanden att jag har vinst att hämta. Eller ett mejl från någon jag känner där, denne någon, sitter fast i Baltikum till exempel och behöver pengar till hemresan.

Sådana här saker är ren bluff så fråga företaget som skriver till dig om de har kontaktat dig eller inte. Och öppna aldrig en oklar fil! 

Har du inte tävlat någonstans, eller köpt en lott så inte kan du vinna något eller hur? Bluff det också. Vad gäller mejl från vänner, läs igenom ordentligt så hittar du alltid något mysko. Din vän/granne brukar väl inte börja mejl med ”Bästa”...? Ordvalen är konstiga och underskriften väldigt korrekt. Din vän/granne brukar väl alltid avsluta med ”kram” eller något annat personligt, inte ”högaktningsfullt”. Var inte godtrogen och tryck inte på någon fil, utan kontakta företaget eller vännen så får du svar.

En god vän slant med fingret och öppnade en fil. Inte bra, hen kunde i realtid se hur allt suddades ut från datorn, för att sen bli krävd på ett antal tusen bitcoin. Inte kul, men hen hade tur och hade garanti kvar så företaget som sålt datorn fixade det hela. Inte alla har samma tur, men sunt bondförnuft och ett skeptiskt sinne räddar det mesta.