Fyra punkter som fixar svenska skolan

Ta bort digitaliseringsvurmen ur den svenska skolan - datorer ska vara hjälpmedel – undervisningen ska inte anpassas efter digitala hjälpmedel, skriver "Fd lärare och fd skolpolitiker".

Ta bort digitaliseringsvurmen ur den svenska skolan - datorer ska vara hjälpmedel – undervisningen ska inte anpassas efter digitala hjälpmedel, skriver "Fd lärare och fd skolpolitiker".

Foto: Tomas Oneborg

Insändare2022-05-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin, sa när han tillträdde att han skulle fixa den svenska skolan på 100 dagar. Tyvärr blev det inte så. 

Att fixa den svenska skolan är analysmässigt inte några svårigheter - precis som det analysmässigt inte var några problem att stoppa Al Capone: alla vet vad som behöver göras. Men är det någon som har mod nog, integritet nog och tillräckligt många advokater? Problemen är desamma; friskolelobbyn är dagens Al Capone!

Det som behöver göras för att rädda den svenska skolan är följande: 1. Förbjud vinster i skattefinansierad skola och ta bort systemet med skolpeng. 2. Förstatliga skolan. 3. Riv upp Jan Björklunds betygssystem. 4. Ta bort digitaliseringsvurmen ur den svenska skolan - datorer ska vara hjälpmedel – undervisningen ska inte anpassas efter digitala hjälpmedel.

Tyvärr kommer dessa förändringar sannolikt inte ske under min livstid (jag är 45 år och frisk). Anledningen är som jag antydde initialt: det finns inga beslutsfattare i Sverige med mod nog eller integritet nog att genomföra en sådan här reform, trots att de skulle gynna Sveriges elever och lärare och såldes hela samhället enormt. Det är helt enkelt för många som tjänar för mycket pengar på nuvarande system och då genomförs inga förändringar. Och när socialdemokrater lägger grunden för en privatiserad skolad och själva sätter sig på ordförandestolen i friskoleförbundet, då är den moraliska kompassen trasig för all framtid. För i Sverige har det blivit så att ideologi är viktig, tills dess att ett styrelseuppdrag presenteras, då väljs genast plånbok och status före hjärta och moral.