FTI: "Vi är lika bekymrade som du"

Vi städar och underhåller så mycket vi bara kan, skriver regionchefen på FTI, Kerstin Wärn, som svar på insändaren om nedskräpningen vid återvinningsstationerna.

Vi städar och underhåller så mycket vi bara kan, skriver regionchefen på FTI, Kerstin Wärn, som svar på insändaren om nedskräpningen vid återvinningsstationerna.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2021-12-09 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej "Fy för den lede"

Tack för din insändare den 8 december! Det är vi på FTI som ansvarar för stationerna och vi är lika bekymrade som du över de som inte förstår att återvinningsstationerna endast är till för förpackningar. Vi ser en markant ökning av nedskräpning på stationerna i hela landet sedan pandemins början, och har därför utökat våra tömningar och städningar.

Det finns skyltar på återvinningsstationerna och på varje behållare om vad som får lämnas där. Där vi utökat med extra skyltar och hänvisning till ÅVC har tyvärr inte problemet påverkats nämnvärt. De allra flesta gör rätt för sig, men sedan finns det de som inte känner till vad som får lämnas på återvinningsstationerna och vad om ska till Vika Återvinningscentral. Ibland är det verksamhetsavfall som dumpas på stationerna och det är kommunen som gör tillsyn av verksamheter för att kontrollera att de har en godkänd avfallshantering. När vi har kännedom om vem som dumpat avfallet skickar vi information hem, kontaktar kommunen och i förekommande fall gör vi också polisanmälningar.

Vi städar och underhåller så mycket vi bara kan, för att hålla stationerna snygga och rena. Tyvärr kostar det stora summor pengar att forsla bort avfall som inte hör hemma på återvinningsstationen. I slutändan är det konsumenten som får betala i form av ett högre pris på varan i butik.

FTI arbetar på uppdrag av producenterna av förpackningar. Tillsammans verkar vi för ett mer cirkulärt samhälle där gamla förpackningar blir till nya istället för att ny råvara används. Det innebär mindre förbrukning av jordens resurser och minskar utsläppet av CO.