Freden behöver bygga på internationell rätt

Hatet kan bara brytas genom att inse att motståndaren aldrig kan besegras, skriver insändarskribenten Urban Lundin, angående situationen i Israel-Palestina.

Den ena sidans exempel på missdåd kontras av något ännu värre från meningsmotståndarna, skriver Urban Lundin, om situationen i Israel-Palestina.

Den ena sidans exempel på missdåd kontras av något ännu värre från meningsmotståndarna, skriver Urban Lundin, om situationen i Israel-Palestina.

Foto: TT, Philip Dahl

Insändare2023-11-17 18:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våldsamma anklagelser utslungas från ömse håll. Den som kritiserar Hamas illdåd påminns genast om det övervåld Israel använt och använder. De som kritiserar Israels dödande av oskyldiga civila fördöms för att de inte i nog kraftiga ordalag tar avstånd från Hamas terrordåd. Den ena sidans exempel på missdåd kontras av något ännu värre från meningsmotståndarna.

Den sortens ömsesidiga anklagelser leder ingen vart. Hela konflikten måste förstås i en politisk kontext. När FN:s generalsekreterare påpekade att Hamas terrordåd inte uppstått i ett vakuum, ville Israel omedelbart avsätta honom, trots det självklara i hans påpekande. Och här har vi en av grundorsakerna till problemet: Israel ser sig fria att uttala förkastelsedomar över omvärlden. De har vant sig vid – och tillåtits vänja sig vid – att strunta i internationell rätt.

Det har aldrig varit tillåtet att stjäla mark från sina grannar. Men det är vad Israel gör. Idag bor det mellan 650 000 och 800 000 olagliga bosättare på Västbanken, inkluderat östra Jerusalem. Och något förändrat synsätt från israelernas sida har inte jag sett. Har någon annan gjort det?

Gaza har förvandlats till ett getto, världens största utomhusfängelse. Hundratusentals människor utsätts nu för risken att dö av hunger och svält, om de inte dessförinnan hinner dö av krigshandlingarna. Det för tankarna till andra världskrigets förföljelser av det judiska folket. 

Arabiska israeler är en andra klassens befolkning i Israel. Liknar inte det apartheid? Nej, det ÄR apartheid. Säger? Säger jag, men också t.ex. Carl Bildt. 

Israel har svurit att utplåna Hamas, en gång för alla. Hur ska det gå till? Även om man dödar tiotusen eller flera, påstådda eller verkliga anhängare till Hamas, så finns en rekryteringsbas på över två miljoner Gazabor. De var många redan tidigare, och efter massakrerna och folkfördrivningen nu i oktober är de fler. Många fler. Hatet kan bara brytas genom att inse att motståndaren aldrig kan besegras. Det enda hoppet är en fred på rimliga villkor för båda parter, en fred som respekterar internationell rätt.