Förvirrande prioritetsordning av fartkameror

Håkan Andersson i Läppe tycker det tar för lång tid för Trafik/vägverket att sätta upp fartkameror i Läppe.

Håkan Andersson i Läppe tycker det tar för lång tid för Trafik/vägverket att sätta upp fartkameror i Läppe.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2021-06-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafik/vägverket är en enastående myndighet som bland annat arbetar för trafiksäkerhet. Hastigheten utefter våra vägar blir allt högre och Trafikverket har nu som målsättning att minska hastigheten med fartkameror. Allmänheten reagerar också ofta och försöker påverka Trafikverket var kamerorna bör placeras. 

Trafikverket utför sedan en undersökning/utredning var nu kamerorna bör placeras. Utefter riksväg 52 har nu Trafikverket bestämd att fem kameror skall placeras mellan Läppe och Katrineholm. Prioriteringsordning är nu något förvirrande. Först måste kamerastolparna placeras utefter vägen och Trafikverket sätter upp fem stolpar, sedan kommer man på att kamerorna behöver el, vilket är överraskande för Trafikverket, så el måste dras fram till kamerorna. 

Nu måste Trafikverket prioritera uppsättning av kamerorna och hänsyn tas till trafikfarlighet. För att först få ner hastigheten sätter Trafikverket upp kamerorna på raksträckor utefter 52:an, sedan skall man förhoppningsvis placera kameror på högriskvägar i tätbefolkade orter som till exempel den olycksdrabbade vägen i Läppe. Nu kommer också sommaren och säkert kommer inte dessa kameror igång förrän det sker en svår olycka med trafikfarligt gods i samhället. Så, lycka till Trafik/vägverket med säkerhetsarbetet för att eliminera olyckorna utefter våra vägar!