Förslag om ombud inom äldreomsorgen angeläget

Det är skamligt att man i Sverige 2021 i vår välfärd måste ha närståendes medverkan i omvårdnaden för att öka kvalitén för dom äldre som inte kan föra sin talan.
Skriver insändarskribenten.

Det är skamligt att man i Sverige 2021 i vår välfärd måste ha närståendes medverkan i omvårdnaden för att öka kvalitén för dom äldre som inte kan föra sin talan. Skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-02-03 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående Inger Fredrikssons debattartikeln "Det behövs fler som kan tala för äldre utan anhöriga" publicerad den 25/01.

Tack för att Du med Din politiska pondus gör detta angelägna ämne synligare.

Det är skamligt att man i Sverige 2021 i vår välfärd måste ha närståendes medverkan i omvårdnaden för att öka kvalitén för dom äldre som inte kan föra sin talan.

Beträffande deras omvårdnad krävs kunskap på alla nivåer från ledning till sjuksköterskor, demens sjuksköterskor, sjukgymnaster och undersköterskor.

Vid avsaknad av kunskap uppstår brister i det mest grundläggande från bemötande till övrig omvårdnad. Det verkar inte självklart att få komma utomhus, känna på luften, dagsljuset och årstidsväxlingar eller ens att underhålla rörelseförmågan.

Under sådana omständigheter är en närstående oerhört värdefull som täcker bristerna, avlastar därmed personalen och ökar livskvalitén för dom som inte kan föra sin talan.

Men som Du säger har inte alla äldre en anhörig som kan eller orkar bistå detta. Därför är Ditt förslag om ett ombud mycket angeläget. Jag följer denna debatt med stort intresse och stödjer Dig till fullo.