Hur kan myndigheten bedöma om jag är sjuk eller inte?

Försäkringskassan ta och skärp er!

Försäkringskassan ta och skärp er!

Foto: Christin Olsson/Scanpix

Insändare2024-06-28 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har flera sjukdomar som inte kommer att bli bättre utan sämre, polyneuropati, PNP, till exempel. 

Jag har värk 24 timmar om dygnet och går på en hel del värktabletter för att kunna klara av dagarna. Jag sover inte på nätterna på grund av detta och somnar då på dagarna, för att orken inte finns och för att jag har sådan värk på nätterna. 

Jag lider även av balanssvårigheter och hjärntrötthet efter en stroke. Jag har nu sökt sjukersättning för att jag inte klarar av att starta om på ett nytt jobb på grund av att jag lider av hjärntrötthet, vilket Försäkringskassan inte vill bevilja. Myndigheten beviljar inte heller sjukpenning för att jag gjorde lite för bra på ett test i Västerås. Det var ingen som såg mig hur trött jag var när jag åkte hem därifrån. Jag satt och mer eller mindre sov på min rullator när vi väntade på tåget hem. Dagen efter var jag fortfarande helt slut. Försäkringskassan vill nu att jag börjar arbeta heltid. 

Jag har ett läkarintyg som är skrivet av en läkare och innehåller väldigt bra information om mina sjukdomar, men inte hjälper det. Även handläggaren jag hade på Arbetsförmedlingen sa att jag kommer att få väldigt svårt att komma ut i ett arbete igen. Det är så många saker man lider av som de inte förstår eller inte vill förstå på Försäkringskassan. Man kan dessutom inte få ett läkarintyg om man inte går till en läkare som har skrivit under och skickat in det digitalt. 

Bedömarna sitter och läser det man har skickat in. Det säger ju inte allt, till skillnad mot om de kommer ut och tittar hur man klarar sig när det gäller att gå, med mera. 

Någon från Försäkringskassan får gärna höra av sig och förklara varför man inte får en handläggare i närheten av den stad man som sjuk bor i, istället för att få en handläggare som befinner sig flera timmar bort med tåg. 

Mina sista ord är; Försäkringskassan, ta och skärp er! Neka inte så många som ni gör utan lita på den ni pratar med och hjälp till istället för att stjälpa oss som är sjuka. Vi har inte valt detta liv!!