Föreningshus behövs på Backavallen

Ett föreningshus med omklädningsrum, förråd, kök och samlingslokal borde vara självklart på en fin arena som Backavallen, skriver tränaren Maria.

Ett föreningshus med omklädningsrum, förråd, kök och samlingslokal borde vara självklart på en fin arena som Backavallen, skriver tränaren Maria.

Foto: Therése Jansson

Insändare2022-02-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till Anneli Hedberg, service- och tekniknämnden och övriga det berör i Katrineholms kommun:

Som tränare för ett flicklag i DFK Värmbol tillbringar jag mycket tid på Backavallen. Vi har bollar och material i ett fryskallt förråd i isarenan. Vi har inget eget tillhåll för samling. Vid bortamatcher runt om i Sörmland möts vi av idrottsplatser med klubbhus, en självklar samlingsplats, både för hemma- och bortalag. Tjejerna uttrycker ofta ”Åh, tänk om vi också hade ett eget hus på Backavallen, varför har vi inte det?”. Som fd aktiv fotbollsspelare i olika klubbar, från 7-åring i Värmbol till 40-åring i Julita, har det alltid funnits ett klubbhus. Kaffe och korv, foton, pokaler, samhörighet. En naturlig samlingsplats. Det betyder mycket och troligtvis ännu mer betydelsefullt för barn och ungdomar idag. Trygghet och gemenskap för att bygga viktiga relationer.

Det planeras och satsas på Backavallen. Varför ingår inte ett föreningshus? Vad säger jag till 11-åringarna när de frågar varför vi inte har ett eget hus? DFK Värmbol hyr nu en källarlokal i Nävertorp. Det är bra, absolut, för vissa möten. Bristen är såklart att det inte är ett ”eget hus” på Backavallen för samling vid träning och match. Ett föreningshus skulle även bidra till att gästande lag har ett första ställe att komma till. Det är idag inte solklart vart de ska ta vägen när de har parkerat. 

Ett föreningshus med omklädningsrum, förråd, samlingslokal och kök borde vara självklart på en fin arena som Backavallen. Jag vet att detta varit ett önskemål från föreningarna på Backavallen under många år. Hur har resonemanget gått och hur ser planeringen ut nu?