Förändring och förnyelse av torget behövs

Förändring och förnyelse av torgmiljön behövs för att vitalisera och utveckla kommunen i allmänhet och centrummiljön i synnerhet, skriver signaturen "Framtiden".

Förändring och förnyelse av torgmiljön behövs för att vitalisera och utveckla kommunen i allmänhet och centrummiljön i synnerhet, skriver signaturen "Framtiden".

Foto: Arkivbild

Insändare2022-11-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående det nya huset på torget: Under början på 1990-talet genomgick Katrineholms centrum under Göran Perssons tid i stań en genomgripande förändring och förnyelse. Det ledde bl.a till att kommunen 1997 tilldelades utmärkelsen ”Årets stadskärna” i Sverige.

Under några år därefter utvecklades centrum och dess detaljhandel snabbt och effektivt och blev västra Södermanlands naturliga handelscentrum - tillsammans med Löv- åsenområdet. Ett stadscentrum är dock en levande organism, ständigt i behov av utveckling och förnyelse för att inte bli omsprunget av mera alerta konkurrenter. Dock har den utvecklingen sedan 2010 stannat av och inget väsentligt har inträffat. 

Planer fanns redan omkring 2012 på utveckling av den dysfunktionella torgmiljön men försvann i de kommunala planeringsdimmorna och har inte förrän under den senaste tiden återuppstått, till förtret för alla insändarskribenter som motsätter sig varje förändring av centrummiljön och helst vill att Katrineholm ska vara och se ut som den småstad det var 1922.

Förändring och förnyelse av torgmiljön behövs för att vitalisera och utveckla kommunen i allmänhet och centrummiljön i synnerhet. Det liggande förslaget är vad vi har att förhålla oss till. Kan vi inte bestämma oss för det så kommer det att dröja ytterligare tio år av planerande, remissande och insändarprotester innan vi har ett nytt förslag att ta ställning till. Och den tiden har vi inte.

Dessutom har tillkommit en annan omständighet i frågan som är viktig att beakta. Centrums flaggskepp på butikssidan – Axelssons; sörjd och saknad av många – har ersatts av ett antal statliga serviceinrättningar som effektivt dödat allt liv och all rörelse i närområdet. De hade lika gärna kunnat förläggas till någon annan lokal av mindre kommersiell betydelse i centrum. Sådana fanns det gott om vid tillfället. Det är närmast obegripligt att en ägare av kommersiella centrumfastigheter med en så total tondövhet kan åstadkomma en så katastrofal felplacering av sina hyresgäster.

Den skada som det här närmast brutala ingreppet i en känslig del av butiksmiljön i centrum innebär, är naturligtvis svår att reparera för kommunen. Desto viktigare blir det dock att snarast utveckla torgområdet som en ersättning för förlusten av den tidigare livaktiga och kreativa miljön runt flaggskeppet Axelssons.