Följ alla led i knarkhandelns kedja

Insändare 3 september 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En grönsakshandlares omsättning innefattar många steg: uppköp, förpackning, transport, exponering i butiken och försäljning. Varje steg innebär en ekonomisk transaktion. Omsättningen har inte gått i mål förrän handlaren fått betalt för sin produkt.

Och så ser varje delmarknad ut. Knarkhandlarens omsättning omfattar i princip samma steg som grönsakshandlarens. Och det betyder att om ingen köper knarket, så finns ingen omsättning och ingen vinst. Men vi vet alla att vinsterna är enorma. Så det finns köpare! Det finns en marknad!

Samhällets kamp mot knarkhandeln innebär många insatser för att få stopp på langarna i kedjan. Hela rättsapparaten jobbar stenhårt för att försvara/förhindra knarklangarnas vardag. Men hur ofta hör ni köparens roll omtalas? Inför valet har jag lyssnat på många intervjuer, och i dem verkar det inte finns några konsumenter av knarket.

Denna underlåtenhet rimmar illa med det mänskliga lidande som knarkandet leder till. Är politikerna rädda för att ta krafttag mot konsumenterna därför att de finns i varje samhällsskikt, och därmed utgör viktiga röstunderlag?

Det är vad jag tror. Knarkhandeln kan aldrig stoppas om man inte följer alla led i kedjan, och sätter dit både langare och konsument.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa