Finlands lag kan skydda Sverige

"Sverige ska inte utmana världen och dess vedergällningar", skriver insändarskribenten som efterfrågar en ändring i Sveriges yttrandefrihetsgrundlag. Arkivbild
"Sverige ska inte utmana världen och dess vedergällningar", skriver insändarskribenten som efterfrågar en ändring i Sveriges yttrandefrihetsgrundlag. Arkivbild

Insändare 19 augusti 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagen om trosfrid gällde i Sverige mellan år 1949 och 1970. Varför gör inte Sverige som Finland? Finland har fortsatt med en fungerande lag angående trosfrid. Lagen har riktlinjer och bestämmelser om brott mot trosfriden. Lagen är till för att skydda individens yttrandefrihet, hatiska språk och hatbrott.

Efter två eller tre koranbränningar borde väl regeringen vakna för att se dom allvarliga konsekvenser och reaktioner från omvärlden.

Det går inte längre att gömma sig bakom lagar om yttrandefrihet. Inte till detta höga pris för Sverige. Det måste gå att särskilja yttrandefrihetsgrundlagen åt. Finland kan, och då borde det inte vara något problem för Sverige.

Sverige ska inte utmana världen och dess vedergällningar. Allt detta ska tas på största allvar av Sveriges styrande.

Skydda oss medborgare. Vi lever i en värld med terror av olika slag. Det måste gå att plocka ur trosfriden ur yttrandefrihetsgrundlagen och göra den specifik för sig. Om viljan finns – går det att göra omgående.

Det går inte att vänta och tillåta ytterligare en koranbränning. Vedergällningar följer på detta. Då räcker det inte att bara bränna svenska flaggan. Då är det säkert terrordåd som väntar Sverige.

Citat av poeten Heinrich Heine från år 1821. "Där man bränner böcker, bränner man till slut också människor".


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa