Fel slutsats av Göransson

Anneli Hedberg (S) Ordförande Service- och tekniknämnden skriver angående sportredaktör Anders Göranssons krönika och artiklar om Sportcentrum. Anders Göransson svarar.

Anneli Hedberg (S) Ordförande Service- och tekniknämnden skriver angående sportredaktör Anders Göranssons krönika och artiklar om Sportcentrum. Anders Göransson svarar.

Foto: Björn Andersson

Insändare2020-12-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anders Göransson, Katrineholms-Kuriren, har i en krönika och i tre artiklar dragit slutsatser om utvecklingen på Sportcentrum som inte stämmer med mina.

I januari 2015 tog jag över ordförandeklubban i service- och tekniknämnden och i dåvarande Framtidsgruppen som bildades 2014 på initiativ av föreningslivet. De hade prioriterat tre frågor som de ansåg viktigast att genomföra:

Utbildnings- och utvecklingscenter (Idrottens Hus). Multiarena inomhus. Evenemangs- och matcharena inomhus (isarena med läktare med publikkapacitet för 2000 personer).

2015, inte 2005, togs en vision fram för Sportcentrum i samverkan med föreningslivet och med hjälp av en landskapsarkitekt. Den presenterades men beslutades inte politiskt. En vision är en vision om ett önskvärt tillstånd. En bandyhall var inte aktuell eftersom vi då planerade att fortsätta frysa is ute med ett nytt kylsystem.

2019 fick vi tänka om och anpassa oss efter verkligheten och bygga in ispisten. Någon fullständig projektering av en utbyggd Duveholmshall har aldrig funnits, däremot en idé och ett underlag för en kostnadsberäkning.

Anpassningar inom Duveholmshallen tillgodosåg de flesta behov för både bollsporter och friidrott till en betydligt lägre kostnad. Föreningslivet backade på önskemålet om Idrottens hus varför byggnationen sköts på framtiden. 

Som nämndpolitiker har jag höga ambitioner inom nämndens ansvarsområde. En prioritering görs dock alltid utifrån ett helhetsperspektiv. Under de snart sex år jag varit ordförande i nämnden har bland annat följande hänt på Sportcentrum:

Läktaren vid fotbollsplan har totalrenoverats. Konstgräset har bytts ut. Simhallen med omklädningsrum har renoverats. Ny foajé och entré till Duveholmshallen. Ny matcharena med nytt sportgolv och nya läktare. Friidrottsanpassning i DE-hallen. Tydlig skyltning från centrum till Sportcentrum. Gymnastik- och tennishallen har renoverats. En isarena har byggts. En hinderbana bakom Duveholmshallen har byggts. Tack vare privata entreprenörer har padeltennis växt fram i Katrineholm. 

På gång: Ny servicebyggnad Backavallen. Belyst Gång- och cykelstråk genom Sportcentrum. Utbyggnad gymnastik- och boulehall. Ny sarg och plexiglas i lilla ishallen. Tydligare skyltning inom Sportcentrum. Fyra nya idrottshallar i kommunen

Att ompröva idéer och hitta kostnadseffektiva lösningar är inte vårdslöst, det är ansvarsfullt. Jag är stolt över allt som hänt inom idrotten i Katrineholm de senaste sex åren och kommer fortsätta att driva dessa frågor tillsammans med föreningslivet och de engagerade, kreativa och ansvarsfulla tjänstepersonerna inom den kommunala organisationen.

Anneli Hedberg (S)

Ordförande Service- och tekniknämnden

Svar:

Anneli Hedberg har rätt. Mycket har hänt vid Sportcentrum de senaste åren.

Men hon undviker att svara på kärnfrågan i min krönika den 26/11: Att det redan fanns en klar ritning för en ny servicebyggnad på Backavallen med omklädningsrum och vaktmästeri, där alla föreningarna fick vara med och tycka till. I stället togs en helt ny ritning fram på samma antal kvadratmeter.  I min värld är det slöseri att betala två gånger för samma vara.

Anders Göransson

Sportredaktör Katrineholms-Kuriren