Fel att alla tåg skulle vara inställda eller försenade

"Nu står vi inför en sommar där bristen på lokförare i hela landet är väldigt hög", skriver Katarina Myrberg som är pressansvarig vid Mälardalstrafik.

"Nu står vi inför en sommar där bristen på lokförare i hela landet är väldigt hög", skriver Katarina Myrberg som är pressansvarig vid Mälardalstrafik.

Foto: Niklas Holm, Andreas Lundberg

Insändare2022-06-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren ”Ordlista för tågförseningar" 13 juni i Katrineholms-Kuriren.

Det har varit tufft att vara tågpendlare i Mälardalen under våren. Det har varit för många inställda avgångar och förseningar, och det beklagar vi.

En nationell brist på lokförare, som även drabbar Mälartåg, har visat sig bli en större utmaning än förväntat. Men vi som ansvarar för Mälartåg jobbar stenhårt för att trafiken ska rulla som ni resenärer förväntar er. Och det har blivit bättre.

Att alla tåg är inställda eller försenade som insändarskribenten skriver stämmer inte. Hen ser ut att pendla till och från Nyköping. Så här ser det ut på den linjen: I maj var 87 procent av Mälartågen i tid på Norrköping-Nyköping-Stockholm och 96 procent av all tågtrafik på denna linje kördes, 4 procent ställdes in. För tågen på linjen Hallsberg-Katrineholm-Stockholm var lika stor andel tåg i tid, 87 procent, och där kördes 97 procent av all tågtrafik.

Det är fortfarande inte bra nog, men det går åt rätt håll. Nu står vi inför en sommar där bristen på lokförare i hela landet är väldigt hög. Men genom att vi nu infört sommartrafik två veckor tidigare än planerat räknar vi med trafik i sommar som resenärer kan lita på.