Får vårdpersonalen kosta något

"Att personalen är den viktigaste resursen poängteras ofta i tal men dom får inte kosta något" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Att personalen är den viktigaste resursen poängteras ofta i tal men dom får inte kosta något" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: TT/Jimmy Persson

Insändare2022-09-10 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående S-löftet till vårdpersonalen. Det låter ju som ett väldigt flott löfte, men kanske inte är lika bra som det låter i verkligheten. Att personalen är den viktigaste resursen poängteras ofta i tal men dom får inte kosta något?

Dålig lön, många som kan byter arbetsgivare och höjer sin månadslön med 8 000-10 000 kronor och får ofta på köpet bättre arbetsmiljö med flera arbetskamrater. Lite personal, får arbeta många helger, mycket extrapass, svårt att få ut sin ledighet. Får inget besked om begärd ledighet godkänns förrän alldeles innan så att det inte går att planera om man kanske vill åka någonstans.

Friskvårdsbidraget är ju bra men det ger inte mat på bordet. Sedan är ju arbetsskor fantastiskt, bör inte alla arbetsgivare hålla med arbetskläder, håller fastighetspersonal med egna stövlar?

Sedan var det studielönen, bara det att dom är då låsta i ett avtal och det kan ju vara ok, men under den låsta tiden så blir ju inte lönen särskilt bra. Därför så är risken stor att man slutar när avtalstiden gått ut.

Varför inte erbjuda en konkurrenskraftig lön i nivå med andra arbetsgivare. Alltså inte 250 kronor per månad utan en ordentlig höjning så kanske det kan bli en god cirkel. Fler som vill bli anställda, blir bättre arbetsmiljö, bättre arbetstider, färre hyrpersonal vars kostnad då kan fördelas på den fasta personalens löner.