Ett vänsterparti med storstadsprofil

Insändare 25 januari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föga förvånande visar en väljarundersökning från tidningen Land Lantbruk, att stödet till Centerpartiet från lantbrukarna rasar, samtidigt som stödet till Sverigedemokraterna skjuter i höjden från samma väljargrupp.

Om det varit riksdagsval idag skulle 28 procent rösta på SD och CP få 26 procent, visar en opinionsundersökning om hur lantbrukarna tänker rösta. Socialdemokraterna uppnår bara 5 procent i mätningen. Senast en liknande undersökning gjordes var inför valet 2014 och då fick CP 38 procent. Dagens siffror visar alltså ett ras för Centerpartiet på hela 12 procent! SD ökar däremot med 8 procent.

Förr var C borgerligt och värnade landsbygdens folk. Partiet hade en konservativ grundinställning som tilltalade småfolket på landsbygden. Denna inställning drev partiledarna Hedlund och senare Fälldin med stor framgång. 

I dag har Centern en helt annan inriktning. Partiet har i praktiken blivit ett vänsterparti med storstadsprofil som benämns som Stureplanscentern. Annie Lööf har flyttat sig ifrån en konservativ position till en radikal position mycket nära Miljöpartiet. 

Men det är nog så att utvecklingen i Sverige på senare år drabbar landsbygdens folk allt hårdare. Missnöjet med skyhöga priser på el och drivmedel, sämre vägar, utflyttning och bantad polisbevakning är inget som underlättar vardagen för verklighetens folk. Därför har kriminalpolitiken blivit mycket viktig för landsbygden. Kringresande stöldligor har genom åren ganska obehindrat fått härja och lantbrukarna blivit hårt drabbade. Där framstår SD som mer trovärdiga och det naturliga valet för landsbygdens folk. Eller som tidningen Land Lantbruk formulerar det ”Sverigedemokraterna uppfattas av många som tydliga och rättframma i sin politik”. 

Om Centerpartiet överhuvudtaget ska få någon politisk betydelse framöver så måste partiet återvända till den borgerliga fållan. Men med Annie Lööf i ledningen så tyder mycket på att partiet försvinner in i flumvänsterns dimmor där hon tycks trivas bättre än bland verklighetens folk.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa