Ett råd till nya samhällsbyggnadschefen

"Guldhuset" skulle vara malplacerat på Stortorget i Katrineholm, anser signaturen A.O Strutz.

"Guldhuset" skulle vara malplacerat på Stortorget i Katrineholm, anser signaturen A.O Strutz.

Foto: Alice Staaf

Insändare2022-09-17 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte bara Katrineholm som har drabbats av centrumdöden, med diverse problem som följd. Att bygga fler centrumnära bostäder anses av vissa vara ett sätt att tackla problemen. Dessa bostäder skulle då ger mer liv åt centrum och öka tryggheten där. I denna viktiga fråga dristar jag mig härmed till att ge den nya samhällsbyggnadschefen ett råd.  

Skippa de dumma och okänsliga planerna på det bisarra och malplacerade guldhuset på Stortorget. Om detta hus realiseras så är det inget mindre än en katastrof för den arkitektoniska och kulturhistoriska miljön vid Stortorget. Även den funktionella miljön skulle påverkas negativt.

Bygg istället ett höghus med bostäder någonstans i mellersta eller östra delen av triangeln, gärna med en arkitektur som sticker ut. Så högt som möjligt – kanske 20 våningar eller mer. Ett riktigt landmärke för Katrineholm. Som kan beskådas från järnvägen. Till skillnad från den känsliga miljön vid Stortorget så "tål" det här området i triangeln en stor och iögonenfallande byggnad med en helt egen arkitektur.