Ett nytt världskrig får inte ske!

Även om ingen vettig människa vill ha världskrig, så är det förunderligt hur spänningen i Europa tycks eskalera vecka för vecka, skriver Christer Nylander. Bilden är från Mariupol, Ukraina i maj i år.

Även om ingen vettig människa vill ha världskrig, så är det förunderligt hur spänningen i Europa tycks eskalera vecka för vecka, skriver Christer Nylander. Bilden är från Mariupol, Ukraina i maj i år.

Foto: Alexei Alexandrov

Insändare2022-10-20 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om ingen vettig människa vill ha världskrig, så är det förunderligt hur spänningen i Europa tycks eskalera vecka för vecka. Hur började detta elände? Oavsett vad man anser om Putin, så redogjorde han övertydligt 2014, då kriget i Ukraina startade, att Ryssland inte skulle acceptera att rysktalande i Ukraina skulle få dödas och diskrimineras, eller att Ukraina skulle kunna gå med i NATO.

Åtta år senare, efter att tusentals rysktalande dödats och precis innan Ukraina skulle ansöka om NATO-medlemsskap, anfaller Ryssland. Då startar EU och USA gigantiska sanktioner mot Ryssland utan att ha tänkt igenom konsekvenserna. Resultatet är att EU lider avsevärt och Rysslands ekonomi blomstrar. Samtidigt levererar EU och USA vapen och militär träning till Ukraina till ett värde på snart 1 000 miljarder kronor, vilket eskalerar konflikten betydligt.

I media hör man att Ukraina kanske vinner kriget, vilket måste vara det mest ogenomtänkta uttalandet på länge. I verkligheten trappas kriget upp och hundratusentals människor riskerar att dö samtidigt som landet förvandlas till ruiner. Man undrar hur okloka politiker och militärer egentligen är! Om denna oklokhet skulle leda till ett tredje världskrig kan hundratals miljoner människor dö, och förutsättningarna för liv på planeten drastiskt minskas. Det får inte ske! Ingen konflikt är värd detta pris!

Så mycket klokare det hade varit om parterna hade insett sina egna misstag och satt sig runt förhandlingsbordet, och inte fick lämna dito förrän förhandlingarna utmynnat i fred. Att Putin kan vara farlig har vi vetat, men EU:s och USA:s hantering av konflikten är hårresande och vittnar om ett oförnuft som är avgrundsdjupt och nästan lika farligt. Om parterna agerar klokt kan fred nog nås innan jul. Det är vi medborgare som betalar politiker och militärer, så vi ger er en order - fixa det!