Vingåkerstyre utan moral och empati

Charlotte Prennfors (M), kommunstyrelseordförande i Vingåker.

Charlotte Prennfors (M), kommunstyrelseordförande i Vingåker.

Foto: Arkivbild

Insändare2024-05-29 10:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den moderatstyrda minoriteten i Vingåker ger i en debattartikel sin syn på en, i deras tycke, väl fungerande demokrati (KK 23/5 2024). 

Man skriver att ”en väl fungerande demokrati bygger på åsikter och debatt som grundar sig på fakta”. I och för sig riktigt. Men snurrar man inte ifrån sin egen sanning och landar i ett vakuum av den så omtalade sålda politiska själen? Visst, det är ju så att ju fler som ska samarbeta desto mindre blir kvar av den politiska själen. Dock tycks inslaget av empati och moral vara frånvarande i Vingåkersdemokratin.

Citat: ”VIP påstår att vi prioriterar bort elevers möjlighet till trygghet. Vi anslog en miljon kronor extra per år till Slottsskolan för ökad trygghet”. (Slut citat) Vän av ordning undrar ju varför, med en miljon i extra anslag, man sparkar en elevassistent med elevtrygghetsfaktor 100!

Citat: ”Fritidsbanken kostar 1,5 miljoner kronor per år. Prognosen just nu är att kommunen går back 35 miljoner kronor”. (Slut citat) Att kommunens underskott skulle bero på fritidsbankens verksamhet låter sig inte göras. Fritidsbankens verksamhet kan lösas med till exempel feriearbete för skolungdom eller lönebidragsarbete för långtidsarbetslösa.

Citat: ”Fritidsgården är inte lagstadgad verksamhet”. Nej, men den är oerhört betydelsefull för att öka ungdomars tillgänglighet till samhället och för att bidra till, vilket är Moderaternas hjärtefråga, minskad kriminalitet.

Ytterligare exempel på ett demokratiskt förfall är slopandet av internetbidrag samt stängning av badhusets gym.

Nej, en väl fungerande demokrati bygger på ett inkluderande samhälle. Vingåkersminoriteten med Moderaterna i spetsen gör all för att exkludera dem som har det svårt på grund av sociala problem, sjukdomar, psykiatriska diagnoser, långtidsarbetslöshet med flera orsaker. 

Om åsikter och debatter skall kunna styra, då måste kommunledningen lyssna. Allt annat blir odemokratiskt.

Björn Blid (S)