Erbjud även äldre kvinnor mammografi

Mammografikundersökningar erbjuds bara kvinnor upp till 75 års ålder. Liberalerna vill låta även äldre kvinnor undersökas.

Mammografikundersökningar erbjuds bara kvinnor upp till 75 års ålder. Liberalerna vill låta även äldre kvinnor undersökas.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2022-08-03 07:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Cirka 10 000 fall upptäcks varje år. Tidigt upptäckt genom mammografiscreening minskar risken för sjukdom, lidande och för tidig död. Alla regioner i landet erbjuder endast kvinnor i åldrarna 40–74 år mammografiundersökning trots att det är känt att bröstcancer är vanligare bland äldre kvinnor. Det är inte olagligt eller förbjudet att som region gå före och vara ett gott exempel på förebyggande, humanitär vård. Principen måste vara att upptäcka och behandla sjukdom oavsett ålder.

Gränsen 75 år har valts därför att forskarna inte tagit med kvinnor 75+ i sina studier och därmed kan socialdemokraterna avvisa en högre åldersgräns då det inte finns evidens (vetenskaplig fakta) för att höja åldersgränsen. Så kan man utesluta äldre kvinnor att få ta del av svensk sjukvård. Det är inget annat än diskriminering.