En svensk tiger!

Gunnel Malm skriver om det olämpliga att ta selfies med  soldater och om uttrycket "En svensk tiger".
Bilden: En svensk tiger på väggen på Beredskapsmuseet i Viken med kanonröret på Mamma Eva - prototyp av Stridsvagn S - utanför.

Gunnel Malm skriver om det olämpliga att ta selfies med soldater och om uttrycket "En svensk tiger". Bilden: En svensk tiger på väggen på Beredskapsmuseet i Viken med kanonröret på Mamma Eva - prototyp av Stridsvagn S - utanför.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-01-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har då selfies tagits på folk och soldater, antar att det är på Gotland där vi väl kan säga att vi nästan mobiliserar. Allt ska fotas numera, utan den minsta reflektion om det är lämpligt att offentliggöra eller inte. Sociala medier svämmar över av bilder som kanske inte borde vara där. Det här sådana bilder! Har någon tänkt på vilken information främmande makt kan få av en bild på en soldat? Utrustning och bakgrund är en sådan. Å andra sidan fanns det en ÖB som en gång som stod i tv och tillkännagav att Sverige bara kan försvara sig i en vecka ungefär. Bara att tacka och ta emot av ryssen, eller någon annan som vill oss illa. 

När jag var barn och ungdom fanns i telefonkatalogen, och på andra ställen, en tecknad tiger med texten "En svensk tiger". Vi kanske ska damma av den uppmaningen igen, för kunskapen om lämpligheten i vissa handlingar verkar lysa med sin frånvaro. Kanske gäller uttrycket: "Vi var inte vuxna nog att handskas med en pandemi", även fotografering av soldater. Vuxenheten saknas även där. Ni har aldrig varit med i ett krig så ni fattar inte faran i att ta olämpliga bilder. Tänk efter så kanske det klarnar lite. Om inte, prata med era föräldrar, eller mor- och farföräldrar. De vet. Och minns.