En närvarande chef är viktigt – också i Vingåker

Insändare2024-01-19 10:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att minska personalomsättning är det av högsta vikt är personalen trivs och känner att deras arbete uppskattas. I sviterna efter Corona, då allt flera arbetade på distans så har just distansarbetet levt kvar.

Distansarbete är givetvis precis som det mesta i livet, ibland är det bra, ibland dåligt. 

Därför är det viktigt med tydliga regler kring hur dessa ska utformas. Om vi tar vården som exempel så finns en relativt färsk forskning som gjorts på 1 700 sjuksköterskor som bland annat kom fram till:

”Personer som var viktiga för att sjuksköterskorna skulle känna stöd från organisationen var den närmaste chefen, kollegorna och den högre ledningen.”

Det kan kännas som en självklarhet, men den forskare som gjort undersökningen säger sedan i en intervju: 
”Men vi kunde se att sjuksköterskorna hade en väldigt diffus uppfattning om högsta ledningen och verksamhetschefen. Många visste knappt vad verksamhetschefen hette. Verksamhetscheferna behöver bli mer synliga och visa mer intresse för vårdpersonalen arbete”

Detta gäller ju samtliga chefer på alla arbetsplatsen, men då vi tycker att en kommun skall vara ett föredöme så är det extra viktigt där. 

Vingåkerspartiet har därför lämnat in en motion om att Vingåkers kommun skall ha en tydlig policy i distansarbete, där vi även trycker på syftet med distansarbetet skall meddelas tydligt till sina medarbetare.