En mygginkubator mitt i Katrineholm

I Lasstorpsområdet finns det mest översvämningsmyggor som är mycket aggressiva, skriver signaturen "Förtvivlad kolonist".

I Lasstorpsområdet finns det mest översvämningsmyggor som är mycket aggressiva, skriver signaturen "Förtvivlad kolonist".

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-07-09 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms kommun vill anlägga en ”mygginkubator” mitt i stan i Lasstorpsområdet på Norr.

Klimatförändringar påverkar alla oavsett om man tror på dem eller inte. Vi får varmare perioder och även perioder med mera regn. Detta leder naturligt till att vi får flera myggor som trivs i fukt och värme.

Det finns två typer av myggor: skogsmyggor och översvämningsmyggor.

I det aktuella Lasstorpsområdet finns det mest översvämningsmyggor som är mycket aggressiva och inte fruktar att vara i solen även mitt på dan. Det är den typen av myggor som kommer att dominera om kommunen får som den vill.

I vårdguiden 1177 står det att "... i vissa delar av Sverige kan harpest, tularemi, spridas av myggor och knott. En annan sjukdom som sprids av myggor är ockelbosjukan, som även kallas bärplockarsjukan. Dessa sjukdomar är ovanliga, men en del år kan många bli sjuka i vissa områden. Även malariamygga finns i Sverige." Att malaria har varit vanligt förekommande i Sverige är det inte så många av allmänheten som vet. På den tiden hette det inte malaria. Vanliga namn var istället kallesiuka, koldesot, skaelffvosoth, skelfva, frösesiuka, eller frossa. 

Dagvattnet behöver tas om hand. Men Lasstorp koloniförening har ingen del i ansvaret för att man hårdgjort jättestora ytor på Lövåsenområdet. Att förslå en lösning som innebär att odlarna i koloniföreningen ska flytta på sig, är inget annat än intellektuell lättja. 

Kommunen säger att den ska utreda konsekvenserna av att flytta delar av eller hela kolonin. Men resultatet har man bestämt i förväg. Kolonin ska flyttas!

Det är riktigt illa med myggor redan som det är. Vill vi ha det ännu jobbigare?