"En kommun ska inte bedriva konkurrerade verksamhet"

Tänker Vingåkers kommun bedriva konkurrerande verksamhet? Skriver Irene Sandqvist och Christer Nodemar (Politiskt oberoende).

Tänker Vingåkers kommun bedriva konkurrerande verksamhet? Skriver Irene Sandqvist och Christer Nodemar (Politiskt oberoende).

Foto: Johannes Ernstberger

Insändare2021-05-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Kommunen driver slottsrestaurangen i sommar" publicerad i Katrineholms-kuriren den 24 maj.

Hur tänker majoriteten i Kultur och Fritidsnämnden i Vingåker? Läser att det beslutats att de ska bedriva restaurangen i slottet själva.
Restaurangerna i privat regi har inga anställda som betalas av kommunen.
En kommun ska inte bedriva konkurrerade verksamhet.
Vill inte Vingåkers kommun att vi ska ha privata restauranger på orten? För det här beslutet kan göra att de privatägda restaurangerna ej klarar av att ha kvar sin verksamhet.

Offentliga och privata företag ska ha likartade villkor om de agerar på samma konkurrensutsatta marknad. Det är bakgrunden till regeln i konkurrenslagen som ska hindra oschyst konkurrens mellan offentliga och privata företag. Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet regleras i 3 kap. 27–32 §§ konkurrenslagen och innebär att domstol kan förbjuda staten, kommuner och regioner att sälja varor och tjänster på ett sätt som begränsar konkurrensen. Även till exempel uthyrning innefattas. Kommuner och regioner kan också förbjudas att helt driva en viss säljverksamhet om den begränsar konkurrensen. En offentlig aktör som bryter mot ett förbud kan bli tvungen att betala vite till staten.

Det finns en risk att kommunen får betala vite.
Har kommunen råd med det?