En hållbar och långsiktig lösning för Lasstorp är målet

Alternativen för Lasstorps framtid utreds och inget är ”hugget i sten”, skriver chefen för samhöllsbyggnadsförvaltningen och kommunekologen.

Alternativen för Lasstorps framtid utreds och inget är ”hugget i sten”, skriver chefen för samhöllsbyggnadsförvaltningen och kommunekologen.

Foto: Henrik Wising

Insändare2021-07-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här kommer ett svar till insändaren "Löften om Lasstorp finns inte på pränt" som gick i KK torsdag den 8 juli.

Den 28 april beslutade Kommunstyrelsen att Samhällsbyggnadsförvaltningen ska utreda vilka områden som är aktuella att flytta del av eller hela kolonilottsområdet på Lasstorp. Och vilka konsekvenser och kostnader som flytten medför. Dessutom utreds om delar eller hela koloniområdet kan bli kvar på nuvarande plats. Förslagen rapporteras till budgetarbetet 2022. Detta är ett pågående arbete och inget av alternativen är i dagsläget ”hugget i sten”. Vi har aldrig haft någon annan avsikt än att hitta den mest hållbara långsiktiga lösningen för ett stadsnära odlingsområde och dagvattenlösning på norr.  

Vid vårt möte i april med Lasstorps koloniområde hade vi en bra och konstruktiv dialog. Vi berättade om utmaningar med nuvarande placering av koloniområdet samt vilka utredningar vi ska utföra för att kunna fatta rätt och faktabaserat beslut. Vi kom också överens om att vi skulle hålla en bra, öppen dialog mellan oss parter, för att undvika missförstånd. Vi kan konstatera att dialogen varit bristfällig.  

Till idag har vi utfört markprovtagningar, fortsatt utreda dagvattenhanteringen i centrala Katrineholm samt utredningar av den tunnellösning genom åsen mot Djulö, som kan avlasta Lasstorpsdiket vid höga flöden. Dessa utredningar är viktiga för att fatta rätt beslut om koloniområdets mest lämpliga placering. Utredningarna fortsätter en bit in i nästa år.  

Arbetet är i sin linda varför vi inte varit aktiva i vår dialog med koloniföreningen. Koloniföreningen har heller inte sökt oss för att få en korrekt lägesbild. Vi tror att rak och ärlig dialog mellan oss skulle gynna denna process. Våra dörrar är alltid öppna för era frågor, funderingar och synpunkter.