En bra idé lokalt kan ses som dålig på riksplanet

Hans Ekelund, partiledare för Vingåkerspartiet - VTL.

Hans Ekelund, partiledare för Vingåkerspartiet - VTL.

Foto: Anton Swärdhagen

Insändare2022-08-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man jobbar i en större koncern eller organisation så tar det oftast lång tid mellan beslut och handling och det din närmaste chef kanske också tycker är en strålande idé blir nerröstad av koncernledningen.

Följ nu med mig på det här tanke-experimentet: Tänk att kommunen är din chef, den har ju hand om äldreomsorgen, barnomsorgen och andra viktiga kommunala frågor direkt i din närhet. Du har en bra idé som du vill genomföra, det är en riktigt bra idé så du går till din närmaste chef i detta fall, majoritetspartierna i din kommun tycker också att det är strålande idé, det här ska genomföras.

Så långt är ju allt fungerande och faktiskt riktigt bra, men nu kommer vändningen. Den här riktigt bra idén du hade som alla var överens om. Den ”rimmar” lite dåligt med den politiken som dessa majoritetspartier har på ett riksdagsplan. Så man säger då till sina partimedlemmar att det är en dålig idé och huxflux var den här idén som du och de tyckte var så bra inte bra längre.

Men, om du inte röstar på ett etablerat riksdagsparti utan ett parti som är lokalt, endast för din kommun i kommunvalet. Då är din chef, den samma som tycker att det är en bra idé och behöver inte svara för någon annan ”längre upp i ledet”.

Att dela sin röst mellan riksdags-, region- och kommunval är ett bra sätt att tänka på vilket parti som är lämpligast på vilken plats och nivå. Det är ju helt olika frågor som det beslutas om på riks, regional respektive kommunal nivå.

Ett lokalt parti har dessutom fördelen att kunna samarbeta med vilket annat parti.