En begränsning av yttrandefriheten är ett steg tillbaka

Lagen om yttrande- och tryckfrihet.

Lagen om yttrande- och tryckfrihet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-08-31 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har yttrandefriheten livligt debatteras i Sverige. Vissa opinionsbildare anser att den är alltför bred. Att den är ett problem. Vill alltså begränsa den. 

Men nu är det så att yttrandefriheten är till för obekväma budskap. Yttrandefriheten är ett skydd. Om man har en obekväm åsikt så ska inte en högljudd majoritet, eller en minoritet, kunna förtrycka en och inte låta en säga sin åsikt. Så ska det fungera. De olämpliga åsikterna ska kunna komma fram.

Det finns länder som nu kritiserar Sverige för sin yttrandefrihet. De flesta av de länderna har varken demokrati eller yttrandefrihet. De största hoten mot dessa länder är just yttrandefrihet och demokrati. 

Nu kan man tycka att media i Sverige borde rikta sin energi mot dessa länder och deras brist på just demokrati och yttrandefrihet. Men det hör man inte. I stället är det vår yttrandefrihet som är ett problem för dessa opinionsbildare där även politiker ingår. 

De här politikerna vill att vi anpassar våra lagar och vårt land till den del av vår befolkning som högljutt protesterar mot vår yttrandefrihet. De vill alltså vika ner sig för de som skriker högst. 

Men lösningen är enkel – vi måste ha politiker som står upp för svenska värderingar. Vi kan inte ha politiker som bedömer att svenska värderingar är ett problem så fort folk börjar ifrågasätta dem. Vårt samhälle blir mer konfliktfyllt om vi begränsar yttrandefriheten. Sverige är ännu ett fritt land och ska vara stolt över sin demokrati och yttrandefrihet. En begränsning av yttrandefriheten är ett steg tillbaka.