Efterlysning: Demokrati i Vingåkers fullmäktige

Insändare2024-04-13 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Funderingar angående demokratisituationen i Vingåkers fullmäktige.

1 Hur ska vi ha det med våra ismer? Partierna i vårt fullmäktige har genom åren varit desamma, när det gäller ideologisk hemvist. De är: Liberalism, konservatism och socialism. Dessa tre bygger på ett demokratiskt system med en person en röst, samt ett majoritetsbeslut. Det vill säga det de flesta tycker vinner. Fascismen är vi lyckligtvis befriade ifrån. 

Emellertid börjar ytterligare en ism söka sig in och till viss del splittra partiernas grundvalar: Populismen. Den anses av många som ett folkligt alternativ, ungefär som att ”Det-är-bra-att folket-får-bestämma”. Men populismen bygger i sin maktskepnad på att inneha makten till varje pris. Den populistiska makten bryr sig inte om vad folket tycker. Är detta en ism värdig Vingåkers fullmäktige?

2 Den politiska debatten tycks i fullmäktige ha influerats av begreppet ”Fake news”. Alltså förfalskade argument och lögner. Detta har uppstått som ett resultat av populismen. Att påstå att någon i Vingåkers fullmäktige hittar på och påstår att ledamöter medvetet ljuger är allvarliga anklagelser. Vill vi ha detta i Vingåkers fullmäktige?

3 Debatten i fullmäktige tycks ha blivit ett slags ovärdigt maktspel. Vilket är tråkigt och långt ifrån Vingåkersbornas vardag. Är det en demokratisituation vi vill ha i vår kommun?

Nej, det är dags för alla fullmäktige ledamöter att fundera på: Är ledamöterna till för medborgarna eller är fullmäktige en sluten, förfallen demokrati?

Var rädd om demokratin, den är vår sista frihet!

Björn Blid (S)
Vingåker