Förhållandena för de sydafrikanska arbetarna på flera av vingårdarna är mycket hård. På exempelvis företaget Leeuwenkuil Family Vineyards lever arbetarna fortfarande på svältlöner trots lagstadgad minimilön och kvinnorna erbjuds inte fast anställning. Arbetsmiljön är usel. Ofta gäller total avsaknad av arbetarskydd vid hantering av växtgifter, rättslöshet i förhållande till gårdsägaren och stora svårigheter att organisera sig fackligt. Detta berättade fackombudet Claudene van Wyk från lantarbetarfacket CSAAWU på företaget i LOs tidning ArbetetGlobal (190829).
Systembolaget, som är en stor inköpare av viner från detta företag och andra, har makt att påverka företagen. Man har en etisk uppförandekod och genomför kontroller för att se till att de efterlevs. Men lantarbetarfacket, som påtalat de slavliknande förhållandena för Systembolaget, uppger att det inte lett till förbättringar och att de inte heller får delta i kontrollerna.
Vinarbetarnas fack uppmanar till stöd från svenska fackföreningar och vinkonsumenter att påverka Systembolaget och vingårdarnas ägare. Livsmedelsarbetare vid Orkla Food i Örebro har en stödgrupp och driver en insamlingskampanj fram till nyår till stöd för lantarbetarfacket, se Facebooksidan Livsmedelsarbetare för Solidaritet.
Du konsument, använd din konsumentmakt, ställ krav på Systembolaget via deras kundtjänst.
Kräv skäliga löner, levnadsvillkor och rättssäkerhet för de sydafrikanska arbetarna på vingårdarna. Prata med Systemets personal om att agera via sin fackförening. Tillsammans gör vi skillnad!