"Du gamla, du fria" hördes för första gången i Vingåker

Sveriges nationalsång "Du gamla, du fria" framfördes för första gången i Vingåker då med texten "Du gamla, du friska", skriver insändarskribenten.

Sveriges nationalsång "Du gamla, du fria" framfördes för första gången i Vingåker då med texten "Du gamla, du friska", skriver insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-07-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tider av historielöshet, är det viktigt att påminna om vår lokala del av historien.

Under sommarmånaderna 1850 och 1852 gästades Vingåker och Säfstaholm av skalden och fornforskaren Richard Dybeck. Den ”blinde excellensen” Trolle-Bonde upplät med varmt hjärta sitt omfattande bibliotek åt honom. 

Dybeck, som var handikappad, han var förlamad i högra sidan och kunde inte skriva med sin högerhand, hade en hovrättsexamen i botten men avbrutit sin bana som domare, ägnade sig nu istället helt åt sitt brinnande intresse som upptecknandet av gamla folkmelodier och att avbilda fornlämningar runt om i landet.

Under sin tid på Säfstaholm umgicks han ofta med konstnären Wallander, och de besöker och avritar runstenarna i socknen. Men Dybeck förknippar vi oftast med ”han som skrev vår nationalsång” och det äger nog sin riktighet.

Den 8 juli 1852 hålls det en avskedsmiddag för Richard Dybeck på Säfstaholm. Han skall lämna Vingåker och efter middagen flyttar man in i musikrummet där han sjunger flera av sina vackra folkmelodier som han upptecknat. Han framförde även ”Du gamla du friska” som han själv författat texten till. Det var troligen första gången som den blivande nationalsången hördes i Vingåker, och då hade man gärna suttit där och lyssnat. 

”Friska” blir ”fria” så sent som 1905. Men status som nationalsång anses den ha fått 1893, då sången framfördes vid en akademisk högtid i Lund vid närvaro av kungen Oscar den andre. 

Den som gjort den mest kraftfullaste inspelningen av Dybecks verk är nog vår världstenor Jussi Björling. Lyssna och njut.