Dorothee har cyklat 12 500 kilometer för klimatet

Dorothee Hildebrandt i Paphos hamn, Cypern.

Dorothee Hildebrandt i Paphos hamn, Cypern.

Foto: Privat

Insändare2023-09-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag cyklade till klimatmötet COP27 för att påminna presidenterna och politikerna om att vi måste stoppa klimatförändringarna.

Jag gör det som står i min makt. Det tog drygt fyra månader innan jag nådde min destination från mitt hem i Sverige. Under den här tiden har jag tillryggalagt mer än 8 200 kilometer.

Jag har åkt med min cykel i +38°C, jag har kört den i åskväder, på regniga dagar, dagar med motvind och även i stormar och när jag har frusit.

Jag har cyklat på plana sträckor, uppför och nedför. Ibland var stigningen så brant att jag inte ens kunde föra min cykel uppför. Andra gånger var det en så brant, kontinuerlig nedförsbacke att jag var rädd att mina bromsar skulle sluta fungera.

Jag har cyklat på grusvägar, smala stigar, enkelspår och till och med på motorvägar. Jag har korsat avlägsna områden såväl som livliga städer. Jag har också haft mindre trafikolyckor.

Min cykel har lidit. Det var svårt att hitta en bra verkstad för att ta hand om den. Därför fick jag transportera min cykel halva vägen hem med tåget. Ändå blev det 12 500 kilometer.

Jag har besökt 26 länder på den här turen. I många länder kunde jag varken förstå språket, läsa bokstäverna eller siffrorna. Jag stötte på aggressiva, herrelösa hundar.

Varje kväll fick jag lägga tid på att hitta ett tak över huvudet. I Israel och på Cypern satt jag fast mot min vilja då det inte gick att ta sig över Medelhavet.

Jag letade utan framgång efter resesällskap, men delade mina äventyr med hela världen på sociala medier.

Jag var orolig över min ekonomiska situation eftersom kostnaderna sken iväg. Jag var också orolig på grund av den begränsade yttrandefriheten i Egypten. Dessutom kände jag mig ofta ensam.

Jag klarade inte alla utmaningar själv. Jag hittade ofta människor som gav mig tak över huvudet. Jag har även fått donationer.

Jag fick många följare på sociala medier. Dessa hjälpte mig att inte ge upp. Jag träffade människor på vägarna som applåderade mig. Jag har fått nya vänner, fick hjälp när jag inte kunde komma uppför de branta backarna och fick hjälp mot farliga hundar.

Jag har också kunnat föra ut mitt budskap genom press och tv. Den egyptiske presidenten hade här en nyckelroll.

Det var en fantastisk resa med underbara upplevelser och sådana som var mindre bra. Ett hjärtligt tack till alla som har hjälpt mig och därmed blivit en del av min resa. 

Tillsammans kan vi mildra klimatförändringarna!

Jag kommer gärna till grupper och berättar.