Djulöbadet, en sanitär olägenhet för badgästerna

Insändarskribenten har synpunkter på fåglarna vid Djulöbadet. Arkivfoto

Insändarskribenten har synpunkter på fåglarna vid Djulöbadet. Arkivfoto

Foto: Roger Culmsee

Insändare2022-08-16 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms kommun slår på stora trumman och meddelar att man ska satsa på att bygga ut och modernisera vid Djulöbadet i Katrineholm! Min fråga till styrande är varför?

Hade jag varit en av dem skulle jag skämmas och under sommarmånaderna hålla mig långt borta från Djulöbadet i Katrineholm. Ett bad som har sjangserat, där man blundat för att Kanadagässen år från år tillåtits breda ut sig och i stort sett tagit över platsen! I hundratal ligger de på den sandplätt där familjer med de minsta barnen ska vara och i grässlänten är det drivor av fjädrar och fågelskit! Bryggorna är fullständigt nerkletade med fågelbajs och den flotte som barnen gillar att simma till är lika full.

I alla sammanhang påpekas hur viktigt det är med hygien, men detta gäller tydligen inte vid Djulöbadet! Här måste barnfamiljerna försöka fösa undan de aggressiva gässen och med små spadar ta bort avföring!

Det talas om att turismen är viktig för Katrineholm, men när man inte kan se till att stadens ”finaste bad” hålls fritt från aggressiva fåglar och nerskräpning, ja då väljer nog turister och andra besökare ett bättre alternativ.

Läppebadet några mil bort, där fanns inte tillstymmelse till fåglar och grönområdena är kliniskt rena. Stora skyltar talade om att hundar är förbjudna på området, en uppmaning som ingen tycks överträda vid Läppebadet.

Vid Djulöbadet finns förbud mot både hundar och matning av fåglar och även rökförbud inom området, men det är skyltning som inte syns och därmed är det heller ingen som efterföljer detta. Och varför skulle man göra det, det finns ju ingen som kontrollerar det. Med detta är en petitess i sammanhanget!

Däremot är det hög tid att på allvar ta tag i problemet och en gång för alla få bort de aggressiva Kanadagässen och änderna som också tycks öka i antal.