“Die dummen Schweden” är uppenbarligen sant

Ulf Kristersson anländer till Natomötet i Vilnius efter att Sverige och Turkiet nått en uppgörelse.

Ulf Kristersson anländer till Natomötet i Vilnius efter att Sverige och Turkiet nått en uppgörelse.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-07-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu kan politiker och militärer andas ut, då Nato-medlemskapet verkar nära. Många av oss medborgare håller andan och hoppas fortfarande att ödet står på vishetens sida. 

Under tvåhundra år har neutraliteten gynnat oss på många sätt. Nu kommer våra barn att skickas ut i meningslösa krig, stora pengar gå till militär upprustning, svensk mark användas för utländska militärbaser, vår roll som globalt föredöme gå förlorad, och risken för konfrontation med Ryssland öka. 

Jag satt nyligen bredvid en pensionerad hög militär som uttryckte “den som kontrollerar Gotland kontrollerar hela norra Europa”. Uppenbart har Nato mycket mer att tjäna på vårt medlemskap än vad vi vinner. Hur kan vi svenskar bli så lurade av Natos påtryckningar? Det viktigaste beslutet på över hundra år i Sverige har tagits av en liten grupp militärer och politiker, utan att involvera medborgarna! 

Uttrycket “Die dummen Schweden” som troligtvis härstammar från det 30-åriga kriget 1618-1648 då svenska soldater inkvarterades i tyska städer och blev ­lurade, blir ännu en gång besannat. Som medborgare känns det outsägligt sorgligt och man skulle rätteligen vilja införa vishetstest på riksdagspolitiker och höga militärer, för Sveriges bästa.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om