Det vitgröna huset är ett bättre förslag

Insändare 25 november 2022 19:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det kommit fram ett nytt förslag på hus på torget (KK 22 november). Jag är fortfarande ingen anhängare av att överhuvudtaget bygga ett stort hus på torget. Det finns flera nackdelar med det. Men dom tänker jag inte tjata om här och nu. Å andra sidan så har det med tiden blivit allt tydligare att vårt mer eller mindre döda och även otrygga centrum skulle må bra av fler bostäder och verksamheter där.

Jag begränsar mig här till synpunkter på själva huset. Jag finner det mycket positivt att den här gången få se ett sansat förslag på hus på torget, jämfört med det katastrofala och numera förkastade förslaget på ett guldhus där.


Det har gjorts klara framsteg vid framtagandet av detta nya förslag: Husets form, linjer, material och färger (vitt och grönt) är ganska bra i mitt tycke. Det passar ganska bra in i miljön, och utgör - till skillnad från guldhuset - inget direkt visuellt eller associativt hot mot de gamla kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna längs Köpmangatan samt Godsmagasinet. Men det finns naturligtvis andra som tycker annorlunda.

Baserat på den utmärkta tredimensionella modellen av byggnaderna kring torget, som visas i KK, så har jag dock en viktig estetisk invändning mot det nya förslaget. Jag tycker att det syns tydligt att det vitgröna huset är för stort för att passa in i miljön. Antagligen så måste en våning tas bort, och både husets längd och bredd måste minskas för att det ska bildas en harmonisk helhet av byggnaderna och miljön vid torget.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa