Det sjuka elpriset får hela Sverige att gå i konkurs

Insändarskribenten tycker att systemet för prissättning av el måste göras om. (Arkivbild)

Insändarskribenten tycker att systemet för prissättning av el måste göras om. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-01-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det måste vara något stort fel på prissättningen av el om Sverige producerar så mycket el att vi inte kan förbruka allt, utan säljer stora volymer, samtidigt som priset är så högt att folk får gå ifrån hus och hem, och företag går i konkurs.

För att lindra de största konsekvenserna så löser man det med bidrag från skattebetalarna, samtidigt som elproducenterna tjänar stora pengar på det här systemet.

Man kan inte ha ett elpris för hela Europa, där varje land ska tävla om att betala mest för att få el. Om det systemet ska fungera på lång sikt måste i så fall samtidigt EU stå för investeringar i elproduktion.

Sverige kan inte producera el till hela Europa, men med detta system kan ju vissa länder vara ointresserade av att göra investering i elproduktion och hoppas att några andra gör det istället.

Våra politiker måste vakna och fundera på vad de har ställt till med.

Vi kan inte ha prissättning på el så hela Sverige går i konkurs, man måste göra om hela systemet. När vi måste spara på el och skapa ännu större överskott för att priset ska gå ner då måste det vara något som är väldigt fel.