Det krisar mindre med vegomat

Insändare 27 maj 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordet inflation tar mig tillbaka till skolbänken, vi läste om Sovjetunionens fall, höga priser på mat, tomma butikshyllor och människor som köade i timmar för bröd, har vi lärt oss av deras läxa?

Klimatförändringar, corona, salmonella, fågelinfluensan och nu Putin, gör att larmen om risken för matbrist avlöser varandra, vilket får de flesta att fylla skafferierna i stressen över världens tillstånd. Kaffe, som höjts mest, är livsnödvändigt för att orka vardagen för många, men kan vi fortsätta äta kött, ägg och fisk. Har vi som samhälle råd med den våldsamma och resursslösande djurindustrin, när den ger en sådan besk eftersmak?`

Av det som odlas idag, går mycket till djurfoder, vanlig svensk kyckling fick i Världsnaturfondens  (WWF) Köttguide 2021, rött ljus, då 20 procent av fodret är importerade sojabönor. Ska vi utöver djurplågeriet, det dödas över 122 miljoner lantdjur och konsumeras miljarder "odlade" fiskar årligen i Sverige, verkligen slösa genom att göda upp djur på mat som räcker till fler människor, om den äts direkt?

Om elen går, ruttnar köttet och komjölken surnar, men genom att välja att leva som vegan har du havredryck i skafferiet eller gör egen när det krisar, kan göra burgare på bönor. För vem i ärlighetens namn skördar inte hellre ärtor, än börjar stycka hunden på balkongen när krisen kommer?

Vare sig det krisar eller inte, ta användning av skolmatten och lägg skonade liv, hälsovinster, hållbarhet och många sparade kronor i samma korg, köp svenska ekologiska, torkade linser och baljväxter och gör god mat med hjälp av kryddornas värld, så blir summan av sparade liv och pengar stor!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa