Det går inte att stoppa smittspridningen

Myndigheterna försöker inte stoppa spridningen av coronavirus. De är klokare än så. Vad man vill åstadkomma är att minska i spridningen. Skriver Urban Lundin.

Myndigheterna försöker inte stoppa spridningen av coronavirus. De är klokare än så. Vad man vill åstadkomma är att minska i spridningen. Skriver Urban Lundin.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2020-04-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Journalister och politiker uttrycker sig väldigt ofta slirigt när det gäller coronapandemins framfart. De pratar om att stoppa eller hindra smittspridningen. Det låter sig inte göras!

Myndigheterna försöker inte stoppa spridningen av coronavirus. De är klokare än så. Vad man vill åstadkomma är att minska i spridningen. För många kommer att smittas, och det värsta som kan hända är att alla ringer på akutens dörr samtidigt. Så man gör nu allt för att sprida ut infektionen över längre tid, så att sjukvården inte kollapsar. 

Samtidigt försöker man skydda de äldre i befolkningen. Ju längre tid man kan hålla smittan borta från de äldsta, desto bättre blir utsikterna att barn och barnbarn får behålla sina far- och morföräldrar i livet. Just nu är just den aspekten det största misslyckandet i den svenska hanteringen. Alltför många äldre har smittats i sina boenden.

Den här pandemin blir vi inte av med innan ett av följande alternativ inträffat: Ca 50 - 60 % av befolkningen har smittats, av vilka de flesta tillfrisknat och därmed blivit immuna. Man får fram ett effektivt vaccin. Det troligaste är väl att (flock)immuniteten kommer först.

Ni kommer säkert ihåg fågelinfluensan. Då fick man fram ett effektivt vaccin, och skyndade sig att rädda befolkningen från massinsjuknande. Det tråkiga var bara att några hundra människor drabbades av narkolepsi. Deras liv blev förstörda, men det var ett offer man inte kunde ha förutsett. Får man nu snabbt fram ett vaccin mot corona, så kan motsvarande eller liknande biverkningar uppstå. 

Det bästa som kan hända oss äldre (jag är 73 år gammal) är att våra barn och barnbarn blir smittade - och tillfrisknar. För som yngre och starka personer är risken för en svår infektion ganska låg. Så om ni är immuna kan ni inte smitta oss. Jag säger därmed inte att ni aktivt ska exponera er för smitta, men ni som är unga ska kanske inte heller inbilla er att ni kan klara er utan att bli smittade. Och blir ni inte smittade i den här omgången, så blir ni det kanske senare, vilket i och för sig är bättre, för då kan man ha hittat effektiva mediciner eller ett fungerande vaccin. 

Viruset bryr sig inte om vilket. Det jobbar på, och så länge sannolikheten för att det kan invadera en individ är tillräckligt hög, så kommer individer att bli infekterade. 

Hela det här resonemanget gäller inte bara coronaviruset, det gäller alla vinterinfluensor, som sköljs ut över världen varje år. Den enda skillnaden är att coronaviruset har försprång, eftersom den samlade vetenskapen inte hunnit/kunnat förutse att detta virus skulle vara så pass olikt i strukturen att inga kända motmedel finns.